Coding Giants - programming for children - Programiranje v Minecraftu - raziskovanje in spreminjanje popularne igre

Želite izvedeti več? Pokličite nas: 031 017 505

Blog

Programiranje v Minecraftu - raziskovanje in spreminjanje popularne igre


7 minutes reading

Minecraft je ena izmed najbolj priljubljenih iger  - in ne samo med otroki in mladino, igrajo jo tudi odrasli! Igralcem omogoča, da izživijo svojo ustvarjalnost in uporabijo domišljijo do skrajnih meja. Minecraft ponuja skoraj neskončne možnosti raziskovanja in spreminjanja virtualnih svetov in prav zato v šoli programiranja Coding Giants izkoriščamo možnosti te izjemne platforme v njeni izobraževalni različici (Minecraft Educational Edition) najprej za spoznavajo blokovnega programiranja, v nadaljevanju pa že za prve korake programiranja v višjih programskih jezikih.

 

Zakaj Minecraft?

 

Igranje Minecrafta ni le zabavno, ampak nudi tudi odlična priložnost spodbijanja ustvarjalnosti in veščin reševanja različnih problemov. V osnovi igralec gradi svoj svet – to lahko počne na več načinov, na osnovi lastne domišljije, z uresničevanjem lastnih idej, ob uporabi obstoječih osnovnih Minecraft elementov. Vsi uporabljeni elementi izgrajenega sveta morajo izpolnjevati določene naloge, zato mora biti gradnja dobro premišljena. V svet vključeni liki - Steve, Alex ipd. - morajo opraviti določene naloge, se boriti za preživetje in si zagotoviti hrano, zatočišče, orodje, varnost. Tukaj lahko igralec sprejme različne taktike, ki bodo neposredna posledica njegove iznajdljivosti in sposobnosti razmišljanja izven ustaljenih  okvirjev. Poleg tega se igralec med igro sooča z novimi cilje in si jih prizadeva doseči, ter tako dostopati do vedno novih kotičkov domišljijskega sveta.

 

Ker je svet Minecrafta tako obsežen in kompleksen, igralec pa aktivno sodeluje pri njegovem ustvarjanju, je igra za najmlajše udeležence odličen izobraževalni pripomoček za učenje programiranja. Že z uporabo preprostega blokovnega programiranja, podobno kot v okolju Scratch, lahko mladi programerji izkoriščajo mehanizme igre programirajo na način, ki jim v igranju igre kar najbolj koristi.

 

Učenje osnov programiranja, izdelave iger in Minecrafta

 

 

Na osnovnih tečajih Coding Giants za starostne skupine 7-9 let, udeleženci najprej spoznajo osnove programiranja ob osvajanju principov blokovnega programiranja v okolju Scratch. Gre za vizualno programiranje, kjer so programski ukazi predstavljeni v obliki blokcev različnih barv in oblik, projekti pa praviloma zastavljeni tako da predstavljajo izziv v obliki interaktivne uganke ali igre. V drugem delu tečaja prve stopnje nastopi čas za seznanjanje s platformo MakeCode v Minecraft EE, ki omogoča ustvarjanje tridimenzionalnih elementov. Na naših tečajih otroci spoznajo svet Minecrafta, saj ga začnejo oblikovati po lastnih zamislih ob pomoči izkušenih predavateljev šole programiranja Coding Giants.

 

Če ste tudi sami imeli priložnost igrati Minecraft, se boste zagotovo spomnili prve naloge – preživeti noč! Čeprav se sliši preprosto, pa je to izjemno težka naloga. Najpogosteje lahko igralci zgradijo le skromno leseno kočo, ki jih zaščiti pred napadi sovražnih bitij. Vaš otrok bo v ta namen s pomočjo programiranja izgradil zaklonišče! Spoznal bo osnove načrtovanja in gradnje objektov ter drugih obrambnih elementov. Ob tem se bo v virtualne svetu prikrojenem lastnim idejam, soočil s športnimi izzivi, obnašanjem v prometu in premagovanjem različnih ovir.

 

Napredni Minecraft EE - izobraževalna različica -  programi, ki spreminjajo svet igre

 

Na tečajih programiranja šole Coding Giants, dobijo udeleženci uvid v svojo najljubšo igro skozi oči programerja razvijalca. Naučijo se bodo osnovnih in naprednejših principov programiranja, osnov animacije in ustvarjanja scenarijev, ki spreminjajo svet in njegove različne elemente.

 

Vsaka od lekcij tečaja se v obliki izziva ukvarja z določeno težavo iz sveta Minecrafta – udeleženci morajo na primer preživeti invazijo nesmrtnih vsiljivcev, rešiti problem suhih oceanov ali preživeti pravo apokalipso! Med poukom se otroci naučijo ustvarjati nove načine igre, oblikovati scenarije in animacije. Minecraft ponuja predavatelju možnost, da otrokom uspešno razloži zapletene probleme, kot je računanje prostorskih koordinat ali odgovori na vprašanja, povezana z obstojem vesolja. Zaradi vsega navedenega se udeleženci tečaja pogosto počutijo kot hollywoodski režiserji. Podajo se v svet domišljije, snovanja, ustvarjanja in programiranja svetov, likov in dogodivščin po lastni podobi.

 

Python z Minecraftom

 

 

Nekoliko starejši otroci (10-12 let) po opravljenih tečajih Osnove razvoja iger in Računalniški programi in igre vstopijo v naprednejši svet programiranja. Izobraževalno različico Minecraft, na tem nivoju povežemo z spoznavanjem enega najbolj znanih in najbolj razširjenih programskih jezikov - Python. Z njegovo pomočjo bodo otroci oblikovali in programirali Minecraft svet po svojih željah. Pa ne samo podobo sveta, tudi njegove funkcionalnosti!

 

Tečaj za starostno skupino 10-12 let, na III, stopnji, poteka v celoti v Pythonu z uporabo preproste platforme MakeCode v Minecraft EE. Seveda so začetki preprosti in zabavni – udeleženci spoznajo pomen spremenljivk, ki omogočajo nastavitev položaja igralca ipd. V nadaljevanju pa usvajajo naprednejše ukaze, ki omogočajo ustvarjanje novih objektov, kompleksnih teles in oblik – vse seveda v Minecraftu. Udeleženci se bodo naučili programiranja likov s pomočjo programskih zank in programirati različne težavnostne stopnje igre,  poligone z ovirami in druge kompleksne konstrukcije.

 

Kaj se otroci naučijo s tem ko usvojijo programiranje v Minecraftu?

 

Osnove programiranja, mehanizmi in principi delovanja iger, programov in aplikacij, zapletena tehnična vprašanja in programski jeziki - vse to so znanja, ki jih otroci pridobijo na tečajih Coding Giants. To so teoretične in praktične osnove, ki jim bodo omogočile nadaljnjo raziskovanje na področju programiranja z ustvarjanjem kompleksnejših scenarijev in pridobivanje programerskih izkušenj, ki jih bo nekega dne mogoče spremeniti v profesionalne, delujoče programe ali aplikacije. Pridobijo tudi osnovna znanja s področja grafičnega oblikovanja in animacije. Kdo ve – morda bo prav spoznavanje grafičnega oblikovanja ob spoznavanju programiranja v otroku prebudilo njegov pravi potencial?

 

Ob vsem navedenem, pa udeleženci tečajev Coding Giants pridobijo na usvajanju tudi tako imenovanih mehkih veščin, kot so:

 

  • kreativno razmišljanje,
  • logično, analitično in kavzalno razmišljanje,
  • prostorska domišljija,
  • soočanje z napakami, 
  • potrpežljivost in vztrajnost,
  • postavljanje lastnih ciljev in njihovo doseganje,
  • spopadanje z občasnimi porazi,
  • korekcija napak,
  • motorična koordinacija, fina motorika,
  • sistematično delo.

 

Udeležba v tečajih programiranja šole Coding Giants ne zagotavlja le kakovostnega znanja, temveč tudi pridobivanje navedenih veščin, zaradi katerih bo otrok čez noč postal boljši, samozavestnejši in samostojen človek.

 

Nazaj Naprej

User Rating: 3 / 5

Oceni članek

Programerski slovar
Blog

Programerski slovar

Koncepti, ki jih morajo poznati vsi programerji, mali in veliki Bug - napaka v kodi aplikacije, spletne strani ali računalniške igre, ki...

Preberi več
Vodič skozi vpis in tečaje šole programiranja Coding Giants
Blog

Vodič skozi vpis in tečaje šole programiranja Coding Giants

Izbira prvega tečaja programiranja za otroka se lahko zdi komu zapletena naloga, še posebej, če sami nimate programskih izkušenj ali...

Preberi več

Naši partnerji